Knygos diena ir šiuolaikinė biblioteka

Kokią knygą esate perskaitę paskutinę? O kurią esate pradėję ir numetę? Šiandien yra knygos diena. Tikiuosi paskatins ir jus bent vieną prisiminti ir atsiversti nors kartą. Jei paskutinė buvo neįdomi, tai dar nebūtinai kita bus tokia pati. Reikia tik paieškoti.

Praeitais metais mane pasiuntė į biblioteką. Ten  sužinojau, kad jau galima užsisakyti ir skaityti ne tik spausdintas, bet ir elektronines knygas. Pagaliau, gali knygas vartyti ir išsirinkęs skaityti kada nori. Nebereikia eiti į biblioteką, nebereikia pirkti, nebereikia namie naujų lentynų. Mūsų bibliotekos pasidarė beveik idealios. Apsilankykite ar palaikykite.

paprastaPaieska

Tai va, užsiregistruoji ir kada nori ieškai, ir tikrini ar jau išleido elektroninę, ar dar tik planuoja, o gal jau įkėlė į ibiblioteka.lt. Norėdami sužinoti ar yra tokia knyga (dažniausiai lietuvių kalba), galite naudotis paprasta paieška. Žinoma, ji nėra tokia ideali, bet kai labai nori, gali ir rasti. Pvz. suvedžiau “Dan Brown Kilmė“ ir man surado daug rezultatų. Pradžioje pateikia labiau atitinkančias. Pirmoji yra elektroninė, nes yra ženkliukas prie knygutės ikonos. Tik dar nėra užrašo “prieiga internetu“, kas leistų mums ją tuojau pat pradėti skaityti savo naršyklėje. Užtat, galima užsakyti pranešimą, kada ji bus išleista. Antrasis paieškos rezultatas jau yra pasiekiamas, todėl dešinėj apačioje yra užrašas “yra bibliotekose“. Ant jo paspaudę, galite sužinote kur jos tiksliau yra (kartais ir nevisai tiesą rodo). Paspaudę ant knygos pavadinimo galite pabandyti ją užsisakyti skaityti vietoje ar išsinešimui.

danBrownKilme

Paieškos rezultatai

kokiosebibliotekoseYra

Bibliotekos, kurios turi turėti knygą, tik gali būti rezervuota, bet kada nors bus laisva!

 

Bibliotekos ir knygų pasiekiamumas

Pavyzdžiui, Vilniuje yra viena didelė “Centrinė biblioteka“, kuri turi po skyrių kiekviename mikrorajone. Tai, jei norėtume pasiimti išsinešimui, reikėtų eiti į tas, kurios leidžia išsinešti, o jei užtenka skaitykloje paskaityti, tai galite važiuoti į tas, su užrašu “skaityti vietoje“. Jeigu jūsų knyga yra skirta išsinešimui, galite tiesiog spausti “užsakyti“, pasirinkti datą, ir kai ją bibliotekininkai paims ir atidės, jūs gausite laišką, kad galite atbėgti ir pasiimti į namus. Jei visgi laisvų nėra, tai galite rezervuoti, pamatysite net kelintas eilėje esate, ir kai tik ją grąžins, galėsite nuvažiuoti pasiimti. Tai va, sėdžiu kur lauke, atsidarau paiešką, suvedu kokį pavadinimą, patikrinu kurioje ji yra, užsisakau ir lekiu pasiimti. Nereikia net pačioje bibliotekoje ieškoti kuriame skyriuje ji gali būti. Viskas paruošta. Nuostabu. Grąžinti galima ir ne darbo metu, nes prie įėjimo yra grąžinimo dėžė. Pasitikrinkite būtinai prieš eidami į savo pasirinktąją.

Pamiršau dar apie tas elektronines.  Jeigu knygos yra prieinamos internetu, tai reiškia, kad jums ir reikės interneto joms skaityti. Knygos pasiekiamos tik naršyklėje ir tik esant prisijungus prie bibliotekos svetainės. Kai tik baigsis sesija dėl neaktyvumo, knygos nebegalėsite skaityti. Tai kelionėms geriau popierinę pasiskolinti arba skaityklę, jei tokios neturite, ir nusipirkti elektroninę patiems. Beje, prieiga internetu pateikiamos knygos, jei turi kokias lenteles ar paveiksliukus, gali jų ir neturėti, tai geriau kokius romanus skaityti.

skaitykliuPasirinkimasSkaitymuiVietoje

Skaityklių pasirinkimas. Deja, išsinešimui negaliu parodyti kokios yra kitose bibliotekose, nes vieną užsisakius, kitų neberodo, o aš jau pasiėmiau Kobo Aura.

Dar vienas neatrastas dalykas yra elektroninės skaityklės. Pasirodo jas galima ne tik bibliotekoje pasiimti norint ką nors paskaityti, bet ir užsisakyti skaityklę į namus. Žinoma, jų skaičius yra ribotas, gali tekti ir eilėje palaukti, bet jei kažkas jau nori išbandyti, tai gali ir pakentėti. Pasiėmus namo, reikės tik savo knygas patiems įsikelti, nes jos išduodamos be elektroninių knygų.

Tai ką skaitysite šią savaitę?

Skaitote daug? Gal prisijunkite ?

 

Apie pow
Google+ URL - http://www.google.com/+powww

Komentarai uždrausti.